Om

Foto: Henrik Pilerud

Vi som håller i kursen, Lars och Sigrid, har dansat tango i ungefär 20 år. Ungefär halva tiden har vi dansat båda rollerna. Det började med att Sigrid lärde sig föra tillsammans med sin väninna Anna-Stina. Det var ett initiativ som byggde på både nyfikenhet och missnöje, kan man säga. Vi ville få testa förarrollen, men vi ville också se till att få dansa på tangofesterna.

Som i många dans-sammanhang är det fler kvinnor än män på de flesta tangotillställningar, och det gör att man som kvinna får finna sig i att vänta på sin tur. Det passade inte oss. Mansbristen i tangon gör tyvärr också att andra könsrollsbunda hierarkiska fasoner förstärks, och det var en lättnad att kliva ur det genom att bli en förande kvinna.

Lars blev också nyfiken på att följa och började lära sig det. Vi tycker att det ger olika sorters kick att föra eller följa, och vi vill få ut så mycket som möjligt av vår dans genom att utforska båda rollerna. Generellt sett kan man också säga att man blir bättre på sin “huvudroll” om man lär sig åtminstone lite grann om den andra rollen, man får en bättre förståelse och bättre teknik. Det är så klart också en fördel för oss som lärare.

Strax innan pandemin blev det ett starkt uppsving för dubbelrollsdans inom tangon. I Stockholm lärde sig ett helt gäng kvinnor att föra. Efter ett tag började karlarna också intressera sig, och idag ser man nu och då män som dansar med varandra även på helt traditionella danser.

Det finns queera tangoscener i Sverige sedan många år, men de är ganska små. Det som hände med dubbelrollsrevolutionen var att de här två sammanhangen kunde smälta samman. Läggning eller könsidentifikation är inte så avgörande när alla dansar båda rollerna med alla andra dansare. Dansen är queer så till vida att vi bryter ner och överträder könsroller och försöker rensa dansen och undervisningen från patriarkala strukturer, och det passar även ett par gamla normisar som oss.

Med den här kursen vill vi skapa ett rum som är tryggt och tillåtande, oavsett vilket skäl man har för att välja en queer dubbelrollskurs. Grundförutsättningen är att alla dansar med alla. Vill du det så hoppas vi att du kommer och dansar med oss!

Foto: Henrik Pilerud